Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2013
του 2013
Πρώτα μπαίνετε υποχρεωτικά (εθελοντικά!) σε διαθεσιμότητα και μετά … απολύεστε

του Γιώργου Αγοραστάκη

Άκουσον, άκουσον! Οι ΠΑΣΟΚοΝεοΔημοκράτες Δήμαρχοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στις διαθεσιμότητες και απολύσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν πέρασε ένας μήνας όπου οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έκαναν πάσα στην Κυβέρνηση ένα νέο γύρο (σχέδιο) διαθεσιμοτήτων και μετά απολύσεων. Μάλιστα μετά την κοινή συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ότι οριστικοποιήθηκε, «κλείδωσε» το σχέδιο κινητικότητας στους δήμους. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ανακοινώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων απολύσεων του δημοσίου  (δεσμεύσεων προς την τρόϊκα) θα προέλθει από την αυτοδιοίκηση…

Περισσότερα...
 
Τι περιμένομε από τον Άη Βασίλη

alt

 

Ρωτήθηκα από ένα δημοσιογράφο, για το τι περιμένομε από το Άη Βασίλη. Απάντησα τίποτα. Μετά το ξανασκέφτηκα και γράφω εδώ: Τίποτα δεν έχομε να περιμένομε από τον Άη Βασίλη ή την Άη Μέρκελ ή την Άη Λαγκάρντ ή τους/τις λοιπές Άηδες. Αργήσαμε να το καταλάβουμε. Από τον εαυτό μας μόνο μπορούμε περιμένουμε.Τώρα κάτι φαίνεται στον ορίζοντα.

Μέσα στο 2014 θα κληθούμε να πάρομε τις μεγάλες αποφάσεις. Απ’ αυτές θα κριθεί το μέλλον μας. Όσο πιο καθαρά απορρίψομε την καταστροφή που μας βρήκε –δηλαδή τις μνημονιακές πολιτικές και τα κόμματα που τις επιβάλουν-, και όσο πιο αποφασιστικά και δυνατά πάρομε πάνω μας την υπόθεσή μας, τόσο περισσότερο θα έχομε ελπίδες επιβίωσης. Μεσοβέζικες λύσεις, χλωμές πλειοψηφίες κτλ, θα μας κρατήσουνε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι τροϊκανές δυνάμεις, οι δανειστές, οι ευρωπαϊκές χώρες στις επερχόμενες εκλογές θα μετρήσουν το βαθμό αντίθεσης του ελληνικού λαού στις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που μας επιβάλουν. Μια συντριπτική πλειοψηφία στις αντιμνημονιακές δυνάμεις σ’ όλα τα επίπεδα θα βάλει το τέλος σ΄αυτή την κατηφόρα.

Γιώργος Αγοραστάκης

 
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΛΕΜΕ

alt

Μάλεμε 28/10/2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

του Γιώργου Αγοραστάκη

…Βρισκόμαστε σήμερα 28η Οκτωβρίου -μια ιστορική μέρα- σ’ ένα ιστορικό χώρο. Εδώ, δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε ό,τι: οι Χανιώτες στο παρελθόν βρέθηκαν στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων, στην πρωτοπορία της αντίστασης και της απελευθέρωσης.

Είναι ο καιρός οι σημερινές γενιές -που σέρνουν το χορό- να αποδείξουν ότι είναι άξιες αυτής της ιστορίας. Όλοι εμείς εδώ φίλοι μου αναμετριόμαστε με την ιστορία μας. Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν.

…Οι Κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ό,τι αυτός εδώ ο χώρος δεν τους ανήκει για να τον ξεπουλήσουν. Ούτε και σε μας ανήκει, γιατί δεν τον δημιουργήσαμε εμείς. Σε μας ανήκει η ιερή υποχρέωση να τον διαφυλάξομε και να τον παραδώσαμε στις επόμενες γενιές.

Οι Κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ότι αυτός εδώ ο χώρος δεν είναι ένα ασημικό για να τον ξεπουλήσουν. Είναι ένα κειμήλιο, ένα ιστορικό κειμήλιο που πρέπει να διαφυλαχτεί. Και θα διαφυλαχτεί απ’ αυτούς που δεν πουλάνε την ψυχή τους για μια χούφτα ευρώ, δεν πουλάνε την ιστορία τους, δεν ξεπουλάνε την χώρα τους.

Όλοι εμείς εδώ θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.

Όλοι εμείς εδώ θα νικήσομε στο τέλος.

 
Η δήθεν «Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» και η προστασία της, 2ο

Το γαλανοπράσινο παιγνιδάκι συνεχίζεται…

ΜΕΡΟΣ Β’

Στο προηγούμενο άρθρο μας «Ένα πρασινογάλανο παιγνιδάκι» μείναμε στο τέλος του 2012, όπου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ι. Δριβελέγκας (από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά) με την (αριθμ. 080873/14-12-2011) διευκρινιστική εγκύκλιό του τόνιζε ότι: εξακολουθεί να ισχύει η περίπτωση α΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998, και άρα ισχύουν και όλες οι απαγορεύσεις έχουν θεσπιστεί για τη γη υψηλής παραγωγικότητας!..

Περισσότερα...
 
Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Αγοραστάκη «Είμαστε από καλή γενιά» από τον καθηγητή Νεκτάριο Ξανθουδάκη

alt«Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω, γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν προς τα εμπρός» … (Γιώργος Σεφέρης «Δοκιμές»)

Κυρίες και κύριοι, φίλοι προσκεκλημένοι μας, έτσι ξεκινάει το ταξίδι του βιβλίου του Γιώργου Αγωραστάκη «Είμαστε από καλή γενιά το γένος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ». Λίγα από τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη περικλείουν όλα τα μηνύματα αυτού του βιβλίου που θα παρουσιάσουμε παρακάτω…  

Περισσότερα...
 
Αποτινάσσοντας την ξένη κηδεμονία

Πως δει την ιστορίαν αναγιγνώσκειν

Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Αγοραστάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του «Είμαστε από καλή γενιά», στα Δελιανά Κισάμου της 1η Σεπτέμβρη 2013. Θέμα: η δική μας ιστορία

«Η ιστορία είναι πάντοτε σύγχρονη» (Ben.Croce)

Έχοντας υπόψη ό,τι: περνούμε δύσκολες μέρες, με το μέλλον μας αόρατον. Ότι όλοι ψάχνομε μια άλλη γραμμή πλεύσης που θα μας βγάλει έξω από ασφυκτικό εναγκαλισμό των δανειστών, ανασύραμε από το παρελθόν μια ανάλογη κατάσταση προκειμένου να βγάλομε τα κατάλληλα συμπεράσματα και για σήμερα.

Είναι γεγονός ότι όποιος δε θωρεί τα πίσω του, δε μπορεί να θωρεί και τα μπροστά του ή «η έλλειψη κατανόησης του παρόντος γεννιέται μοιραία από την άγνοια του παρελθόντος» και «αυτό που ενδιαφέρει στο παρελθόν είναι να διαφωτίσει το παρόν» (Μ. Bloch)[1] ή ακόμα κατά το Θουκυδίδη «τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται».

Επειδή λοιπόν η ιστορία μας διδάσκει, ανασύραμε από την ιστορία της Κρήτης την Επανάσταση του Θερίσου το 1905. Μαζί θα δούμε πως η ιστορία εξατομικεύεται και εξειδικεύεται στους ανθρώπους και στο χώρο που βρισκόμαστε...

Περισσότερα...
 
«Είμαστε από καλή γενιά» - παρουσίαση Δελιανά 1/9/2013

Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Αγοραστάκη

Το θέμα του βιβλίου «Είμαστε από καλή γενιά» είναι η σύνδεση της Ιστορίας με την γενεαλογία και το αντίστροφο. Έχει να κάνει με το σοβαρό πρόβλημα της «ανιστορικότητας» των σύγχρονων ανθρώπων. Έτσι σε μια καμπή της ιστορίας όπως η σημερινή οι άνθρωποι είναι αδύναμοι μόνοι, φοβισμένοι, αναποφάσιστοι και στέκουν αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις που ανατρέπουν την ζωή τους. Δεν ενεργούν, δεν δρουν, δεν μάχονται...

 alt

Περισσότερα...
 
Παρουσίαση

alt

 
Μπράβο Θοδωρή Παπαδουλάκη!

Crete: See for yourself

Ο σύγχρονος Φιλέας Φογκ δεν θα παιδευόταν με ατελείωτα ταξίδια σε άγνωστες γωνιές του πλανήτη. Ούτε θα περιπλανιόταν για 80 ημέρες. Αν ήθελε να κάνει το γύρο του κόσμου, το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν ένα αυτοκίνητο και ένας χάρτης της Κρήτης. Γιατί ένα ταξίδι από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη ισοδυναμεί με το γύρο του κόσμου. Αυτό λέει και το ευρηματικό σενάριο του νέου εκπληκτικού βίντεο του Θοδωρή Παπαδουλάκη για την τουριστική προβολή της Κρήτης. Μπράβο Θοδωρή!

 
Είμαστε από καλή γενιά
alt
Η αξία της γενεαλογίας στη σύγχρονη εποχή.
Πως μπορεί κανείς να προσεγγίσει την γενεαλογία του ιστορικά.
Περισσότερα...
 
Η δήθεν «Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» και η δήθεν προστασία της

Ένα πρασινο-γάλανο παιγνιδάκι

Άρθρο του Γιώργου ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ, 15/3/2013

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ό,τι η γεωργική γη είναι ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος που αποτελεί εθνικό πλούτο, και τον οποίο η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να διαχειρίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η απώλεια ή η υποβάθμισή της. Επίσης είναι γεγονός ότι όλη η γεωργική γη, σε συνδυασμό με το κλίμα, δεν είναι της ίδιας γονιμότητας και απόδοσης, αλλά διαφορετικής και σ’ ένα σύστημα προστασίας θα έπρεπε να κατατάσσεται σε κατηγορίες και τα μέτρα προστασίας της να είναι ανάλογα με την κάθε κατηγορία. Τις δύο αυτές παραδοχές και την ανάγκη προστασίας της γεωργικής γης, αποδέχεται η χωροταξική νομοθεσία, η οποία κατά το σύνταγμα ρυθμίζει τις χρήσεις γης και το επιτρεπτό ή όχι σ’ αυτές...

Περισσότερα...
 
Γιώργος Αγοραστάκης: "η ενοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα"

Σχετικά με την ενοποίηση ΟΑΔΥΚ – ΟΑΝΑΚ – Υποδομών Κρήτης ΑΕ και την δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Συνέντευξη στο Γιώργο Γυπάκη, στο «Πολίτη των Χανίων», Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

“Η ενοποίηση μάλλον προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου.” μας λέει ο κ. Αγοραστάκης.“ Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα. Ενοποιεί Οργανισμούς ανόμοιους και τους αφήνει στο ίδιο χάλι στο οποίο βρισκότανε. Οι οργανισμοί αυτοί αυτή την περίοδο των μνημονίων έχουν απαξιωθεί, έχει φυλλορροήσει το προσωπικό τους και δεν έχουν το δυναμικό να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να διαχειριστούν τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδιοι. Αυτό είναι το πρόβλημά τους και η ενοποίηση δε τα λύνει. Επίσης, δημιουργεί κάποιες υποψίες, κάποιους φόβους ότι στο μέλλον, είναι δυνατόν ένα μέρος από τα αντικείμενά τους να ιδιωτικοποιηθεί. Και περισσότερο αυτό αφορά τον τομέα που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ, το νερό.”

Περισσότερα...
 
ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Αγαπητοί φίλοι, 
όπως αναφέρεται παρακάτω από το 
EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. 
Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο 
και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά
από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα,πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...
Περισσότερα...
 
«Ηell Αs» δηλαδή «Κόλαση Όπως»

Ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες της εποχής μας είναι ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Έμπρακτος υποστηρικτής της ελληνικής παιδείας ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, πρότεινε κάθε φορά που κάποιος λέει σε οποιαδήποτε γλώσσα τη λέξη «επομένως», να καταβάλλει στην Ελλάδα πνευματικά δικαιώματα. Γιατί; Διότι «ο Αριστοτέλης διατύπωσε την επαγωγική σκέψη». Επομένως, «χρωστάμε στους Ελληνες τη λογική», έκανε τη δική του επαγωγή το πάλαι ποτέ «τρομερό παιδί» της Νουβέλ Βαγκ. Συμπεριέλαβε μάλιστα στους χρεοφειλέτες μας και την Ανγκελα Μέρκελ, κάθε φορά που μας λέει «σας δανείσαμε τόσα χρήματα, επομένως πρέπει να μας τα επιστρέψετε, με τόκο»!

Περισσότερα...
 
Υπάρχει αλληλεγγύη - Υπάρχει ελπίδα
«Gracias Greece»
Οι Ισπανοί στηρίζουν την Ελλάδα μ' έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο. Μας λένε ευχαριστώ για την κληρονομιά που έδωσε η χώρα μας στην ανθρωπότητα. Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους αλλά μιλάνε και ελληνικά για να δείξουν ότι όλα έχουν... ρίζα ελληνική. Το βίντεο δημιούργησαν μαθητές και καθηγητές από την ισπανική πόλη Μούρθια κι έχει τίτλο «Gracias Grecia Nuestra herencia», δηλαδή: "Ευχαριστούμε Ελλάδα για την κληρονομιά μας".
Βλέποντας αυτό το βίντεο, θυμηθήκαμε το Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο, «Ηell Αs» δηλαδή «Κόλαση Όπως»
 
Νόαμ Τσόμσκι: "Με δέκα τεχνικές ελέγχουν το μυαλό"

Noam Chomsky, NLP and Mind Control

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν. Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους…

Περισσότερα...
 
Η διαστροφή των λέξεων

του Γιώργου Αγοραστάκη, 29/1/2013

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔκρατίας την τελευταία δεκαετία είναι η διαφθορά της γλώσσας, μέσω της διαστροφής του περιεχομένου των λέξεων, μέσω της αντιστροφής, της σχετικοποίησης και του ευτελισμού των εννοιών. Ο πολιτικός λόγος της εξουσίας τους κυριαρχείται από μια πλημμυρίδα ευφημισμών, μετωνυμιών και διαστρεβλώσεων…

Περισσότερα...
 
Δύο χρόνια μνημονιακός «Καλλικράτης»

του Γιώργου ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ, 23/1/2013

Αρχές του Μάη του 20110 κυκλοφόρησε το βιβλίο μου “Πολιτεία Δημοκρατία & Αυτοδιοίκηση” (δες στα eBook). Στον επίλογο του βιβλίου σημείωνα: «Η συγγραφή του βιβλίου ολοκληρώθηκε την περίοδο που άρχισαν να καταφθάσουν οι ξένοι κηδεμόνες κι επιτηρητές στην χώρα μας, για να μας βάλουν σε σειρά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κρεβάτι του Προκρούστη κι ακρωτηριάζεται. «Έχει αφαιρεθεί ένα κομμάτι από την εθνική μας κυριαρχία», ομολόγησε δημόσια[i] ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου. Είναι η εποχή που η ηγεσία των Βρυξελών υπαγορεύει στην Ελλάδα τις εντολές της παλαιάς διαθήκης του Φρίντμαν, προκειμένου αυτή να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εξόφληση των τόκων στους δανειστές της, όπως και να διαιωνίσει το χρέος της γενεές δεκατέσσερις….

Περισσότερα...
 
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ­-ΑΔΕΔΥ - Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του 2012

Μια πολύ καλή ανάλυση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών (μνημονίων) στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται στην «Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του 2012» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ­ΑΔΕΔΥ –με Επιστημονικό Δ/ντή τον Καθηγητή κ.Σάββα Ρομπόλη-. Η ανάλυση αυτή συμβάλλει καθοριστικά στον προβληματισμό και στην ανάδειξη μίας άλλης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής ανάπτυξης και εξόδου από την οικονομική κρίση και ύφεση. Σας συνιστούμε να την κατεβάσετε και να τη μελετήσετε…>>>

Από την έκθεση μεταφέρομε εδώ (παρακάτω) τα συμπεράσματα...

Περισσότερα...
 


Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr