Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2014
του 2014
Έσπευσαν και κλείδωσαν τα Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

του Γιώργου Αγοραστάκη, Περιφερειακού Συμβούλου

commission-eu-660 mΚρήτη, η μεγάλη χαμένη

Η συγκυβέρνηση, τώρα που τελειώνουν οι μέρες της, επιδεικνύει μια μεγάλη σπουδή να κλείσει εσπευσμένα μια σειρά θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και να δεσμεύσει την επομένη διακυβέρνηση. Η Βουλή έχει κατακλυσθεί από νομοσχέδια και τροπολογίες οι οποίες ψηφίζονται άρον άρον. Ένα απ’ αυτά ήταν η διαχείριση των Επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, που νομοθετήθηκε πριν πέντε μέρες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!...

Περισσότερα...
 
Διαβούλευση - Προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ για την «παραγωγική ανασυγκρότηση»

altΤα παρακάτω κεντρικά προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ για τη «παραγωγική ανασυγκρότηση», αφορούν επεξεργασίες των ειδικών Τμημάτων του Κόμματος, των Επιτροπών Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) και εξειδικευμένων επιστημονικών συνεργατών της Επιτροπής Προγράμματος.

Αυτά τα κεντρικά προγραμματικά κείμενα αποτέλεσαν τη βάση για την εξειδίκευσή τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από την Επιτροπή Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων, σε πρώτη φάση υπό τη μορφή θέσεων και αναλύσεων την άνοιξη του 2013 και σε δεύτερη υπό την μορφή των προγραμματικών κατευθύνσεων σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο το φθινόπωρο του 2014.

Περισσότερα...
 
Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι

Υπογράφηκε χτες (10/12/2014) στο Δήμο Χανίων η σύμβαση για την ανακατασκευή της «οικίας Θεοδωράκη» στο Γαλατά και εγκαταστάθηκε σήμερα (11/12/2014) ο ανάδοχος του έργου.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

Περισσότερα...
 
ΣΥΡΙΖΑ για τις Υποδομές Μεταφορών και τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων

altΚλιμάκιο της Επιτροπής Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπεύθυνό της Γιώργο Αγοραστάκη, στα πλαίσια του κύκλου διαβούλευσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν χτες το βράδυ 24/11/2014 στο ΤΕΕ κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Κρήτης, με Διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και με εκπροσώπους κλαδικών συλλόγων μηχανικών και εργοληπτών του νομού και αντάλλαξαν απόψεις επί των προγραμματικών κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποδομές μεταφορών και τη διαχείριση υδατικών πόρων σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο.

Περισσότερα...
 
Μνήμη Ρούσσου Βρανά (Χανιά, 1950 –2012)

Branas mΠάνε δυό χρόνια από τότε που έφυγε ο μαχητής της δημοσιογραφίας, ο δικό μας Ρούσσος Βρανάς (16/11). Ο Ρούσσακας. Η τελευταία του κατοικία βρίσκεται στην Αγία Φωτεινή στη Χαλέπα, κοντά στον άλλο μεγάλο Χανιώτη δημοσιογράφο το Χρήστο Παπουτσάκη του ΑΝΤΙ (Χανιά, 1934 – 2009).

Ο Ρούσσος Βρανάς γεννήθηκε στα Χανιά το 1950. Έλαβε μέρος στην αντιδικτατορικό αγώνα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18,5 ετών ("όσα είναι και τα χρόνια σου"), το 1969, στη Θεσσαλονίκη. Απελευθερώθηκε για λόγους υγείας το 1972 και διέφυγε στο εξωτερικό. Εργάστηκε στην εφημερίδα "Ποντίκι" και μετά το 1999 στα "Νέα", όπου αρθρογραφούσε καθημερινά στην στήλη "Δρόμοι". Ο λόγος του, βαθύς και διεισδυτικός, η πένα του μαχητική...

Περισσότερα...
 
Χανιά – αναπτυξιακός χάρτης 2020
Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα Δευτέρα 10-11-2014, κατά τη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εξειδίκευση και διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά όπως και για το τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα,
με τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ Περιφερειακό Σύμβουλο και υπεύθυνο της Επιτροπής Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ,
και τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Συντονιστή της γραμματείας της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώθηκαν τα εξής:
Περισσότερα...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Η αποκατάσταση της πατρικής οικίας του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά & η διοργάνωση ετήσιου Φεστιβάλ στα Χανιά, στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής των Χανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χανίων 6/11/2014.

Περισσότερα...
 
Βαγγέλης Κτιστάκης (1907-1944) - Πρωτοπόρος του αντιφασιστικού κινήματος

Μνήμη Βαγγέλη Κτιστάκη

Ktistakis mΠαρακολούθησα προ μηνός μια σημαντική εκδήλωση προς τιμήν του Βαγγέλη Κτιστάκη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με πρωτοβουλία της ΙΛΑΕΚ.

Στην εκδήλωση κατέθεσα τη δικιά μου μαρτυρία που προέρχεται από το βιβλίο μου οι «ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ» (1988). Το βιβλίο είναι εξαντλημένο και σκοπεύω να το επανεκδώσω στο μέλλον. Μια περίληψη ακολουθεί στη συνέχεια:

Περισσότερα...
 
Δημήτρης Γληνός: Ο πόλεμος που έρχεται

Αντιφασιστικές σελίδες της ιστορίας μας

altΔημήτρης Γληνός ο μεγάλος δάσκαλος, ο γίγαντας των ελληνικών γραμμάτων, υπήρξε εξέχουσα μορφή του αντιφασιστικού αγώνα την δεκαετία του `30 στην Ελλάδα.

Στις 15/6/1936 ο Δημήτρης Γληνός -βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου- φτάνει στα Χανιά με το επιβατικό «Ακρόπολις» για να πάρει μέρος στο Συνέδριο των Φίλων της Ειρήνης. Πολύς κόσμος είχε μαζευτεί στο λιμάνι των Χανίων να τον υποδεχτεί. Οι αρχές του απαγόρευσαν την έξοδο από το καράβι. Οι αστυνομικές δυνάμεις με βαρύ οπλισμό αναπτύχθηκαν σ’ όλη τη παράκτια ζώνη απαγόρευσαν κάθε προσέγγιση προς το καράβι και άρχισαν να διώχνουν τους συγκεντρωμένους από την περιοχή. Προκειμένου να μην γίνει σύρραξη και να εκτονωθεί η ένταση, η αστυνομία τελικά επέτρεψε σε μια επιτροπή αποτελούμενη από το Βαγγέλη Κτιστάκη, το Κων/νου Πολιτώφ και τον Αδάμ Αρετάκη ν’ ανέβει στο καράβι και να συνομιλήσουν με τον αποκλεισμένο βουλευτή...

Περισσότερα...
 
Το βαρύ τίμημα του φασισμού

altΠαρακολούθησα σήμερα μια μικρή σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου. Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα στο τέλος τη δασκάλα να εξηγεί στους γονείς, γιατί πρέπει να γιορτάζομε την 28η Οκτωβρίου και ότι το σχολείο οφείλει από πολύ νωρίς να μάθει στα παιδιά το τι σημαίνει φασισμός.

Πέρσι το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διενήργησε έρευνα σε νέους ηλικίας 16-25 ετών στη χώρα μας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MYPLACE (Μνήμη, Νεολαία, Πολιτική και Κοινωνική συμμετοχή των νέων σε 14 ευρωπαϊκές χώρες). Τα συμπεράσματά της για την ταύτιση των νέων Ελλήνων με την Χρυσή Αυγή ήταν (και παραμένουν φυσικά) δυστυχώς τραγικά...

Περισσότερα...
 
Μνήμη και Προοπτική, Ενόραση και Όραμα

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μίκης Θεοδωράκης: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

altΟ Οδυσσέας Ελύτης ήρθε να καταγράψει με τον ποιητικό λόγο του το αποκορύφωμα και το απόσταγμα ενός τιτάνιου ψυχικού, πνευματικού και ηθικού αγώνα μιας φυλής, που της έλαχε κάποτε ο κλήρος του πρωτοπόρου μέσα στην παγκόσμια εποποιία της ανθρώπινης κοινωνίας. Μετά την παρακμή φάνηκε να αχνοροδίζει η αυγή μιας καινούργιας εθνικής αναγέννησης. Σ' αυτό βοήθησαν οι εχθροί και οι βάρβαροι, γιατί ο Έλληνας ξυπνά, όταν τα όρια της ντροπής και της βίας έχουν φτάσει στο έσχατο τους σημείο. Γεννήθηκε τότε μια "ποιητική" βιωματική των απλών ανθρώπων. Δηλαδή γέμισε ο τόπος με ανθρώπινες πράξεις, που με την υπέρβαση και τον οίστρο της αυτοκαταστροφής η της Θυσίας ήσαν αυτές καθ' εαυτές ανθρώπινα ποιήματα. Γεγονός που οδήγησε τους ποιητές στην καταγραφή αυτού του έπους με νέα σύμβολα αντάξια της βιωμένης ποιητικής. Έτσι. γεννήθηκε το "Άξιον Εστί". Γιατί ο Ελύτης; Τότε γιατί ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Δαμασκηνός και ο Κορνάρος; Γιατί ο Σολωμός; Χρειάζονται ίσως βαθείς ρίζες, που να εισχωρούν ως τες εσχατιές της ουσίας των πραγμάτων και ευαίσθητες κεραίες, που να δονούνται στους μυστικούς κραδασμούς της συλλογικής ευαισθησίας... Μνήμη και Προοπτική. Ενόραση και Όραμα…

Περισσότερα...
 
Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι

altΠίσω από τους αριθμούς υπάρχει φτώχεια, πείνα, δάκρυα, πολύς πόνος, και αίμα!

Οι αριθμοί της EUROSTAT είναι αμείλικτοι. Οι αριθμοί αποδεικνύουν τι έγινε στην χώρα μας τώρα τέσσερα χρόνια, όπως και τι έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2013, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 12,2% του ΑΕΠ και το χρέος στα 319,1 δισ. ευρώ ή στο 174,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ το 2013. Παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να κομπάζει για την επιτυχία του μνημονιακού προγράμματος που εφαρμόζει. Επίσης εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι και άλλες «μεταρρυθμίσεις» και άλλα μέτρα για τα οποία ψάχνουν τι όνομα να τους δώσουν!!!

Περισσότερα...
 
Κοντά στο νου κι η γνώση [2]

xreos 2mΤο κυβερνητικό success story αποδείχτηκε success fiasco

Στο μνημόνιο μπήκαμε γιατί το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε φτάσει το 130% του ΑΕΠ και δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετηθεί. Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσέτρεξε αμέσως σε βοήθεια στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. Έτσι μπήκαμε στη μέγγενη του μνημονίου, προκειμένου το δημόσιο χρέος να γίνει βιώσιμο και να κατέβει κάτω του 120%. Τελικά με το μνημόνιο βούλιαξε η οικονομία και το χρέος έφτασε στο 175% του ΑΕΠ. Αυτό πως μπορεί να ονομαστεί; Μια λέξη ταιριάζει. Φιάσκο!

Περισσότερα...
 
Κοντά στο νου κι η γνώση

του Γιώργου Αγοραστάκη 16/10/2014

xreos 2mΣε εκτόξευση τα spread, σε ελεύθερη πτώση οι χρηματιστηριακές μετοχές. Tώρα τρεις μέρες, τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων ανέβηκαν άνω του 8% και ο χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 11,62%.

Η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου οδηγείται από φιάσκο σε φιάσκο και μαζί …τη χώρα σε αδιέξοδο. Το τελευταίο «αφήγημα» του κ. Σαμαρά, το τελευταίο παραμύθι ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, «βγαίνομε από το μνημόνιο & βγαίνομε στις αγορές» κατέληξε στο να πετύχει το αντίθετο και οι αγορές να βγουν από μόνες τους από την Ελλάδα. Κι όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ο Σαμαράς βρήκε την εξήγηση. Ο Τσίπρας φταίει!

Περισσότερα...
 
Εγγυημένη πλεονασματική υποκρισία

ftoxia mΟ πρωθυπουργός θα μοιράσει «εγγυημένα» επιδόματα, από τα εγγυημένα πλεονάσματα!

Κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία, έκαναν πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων πένητες και πεινασμένους και τώρα πάλι θα τους σώσουν!

Ιδού τα επίσημα στοιχεία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος Αρχείου
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (ΕΛΣΤΑΤ - ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2013_.pdf)ΕΛΣΤΑΤ - ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2013_.pdfΕΛΣΤΑΤ - ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2013756 Kb
Περισσότερα...
 
Όχι στο ξεπούλημα του αεροδρομίου Χανίων

Να σταματήσει τώρα η διαδικασία εκποίησης

aera m-72Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων επιταχύνονται. Ένα έγκλημα κατά της Κρήτης συντελείται. Το αεροδρόμιο Χανίων αποτελεί βασικό αναπτυξιακό παράγοντα για την Δυτική Κρήτη, λόγω της συμβολής του στον τουρισμό και τη οικονομία της περιοχής, όπως επίσης έχει βαρύνουσα θέση στην εθνική άμυνα και ασφάλεια.

Η κυβέρνησης αγνοεί προκλητικά τη βούληση και το συμφέρον των Κρητικών και χαρίζει ένα έτοιμο αεροδρόμιο στους ιδιώτες. Υποθηκεύει την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας και χωρίς κανένα όφελος, αφού τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας πάνε κατευθείαν στους δανειστές.

Περισσότερα...
 
Β.Ο.Α.Κ. – Βόρειος Οδικός Άξονας Κοροϊδίας

του Γιώργου Αγοραστάκη, Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης

boak 72mΣτη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης (Πέμπτη 9/10) αποκαλύφτηκε το περιεχόμενο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταφορών 2014-2020 του Υπουργείου Υποδομών (κατά τη συζήτηση της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του). Εκεί λοιπόν φάνηκε ότι για μια άλλη φορά η Κυβέρνηση αποφάσισε και κατένειμε όλα τα κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων στην ηπειρωτική χώρα και άφησε την Κρήτη μ’ ένα ψίχουλο. Κατένειμε 125 εκ.ευρώ για δρόμους που χρειάζονται περί τα 2,5 δις, το Β.Ο.Α.Κ. Καστέλι-Σητεία και το ΝΟΑΚ Ηράκλειο - Τυμπάκι – Παχειά Άμμος. Ότι γινόταν μέχρι σήμερα επί τρεις δεκαετίες προβλέπεται να επαναληφτεί μέχρι το 2020.

Περισσότερα...
 
H επιτυχία της αποτυχίας

Άρθρο του Γιώργου Αγοραστάκη, 12/10/2014

Τριγμοί στο οικοδόμημα της Ευρώπης

Falco-E mΣτη Σαμοθράκη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο πρώην επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, και συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Η πράξη είναι προτιμότερη από τη θεωρία". «Το πιο σημαντικό πράγμα, κατά την άποψη μου, σε κάθε χώρα, είναι όχι μόνο να νοιώθεις υπερηφάνεια για τη χώρα σου, αλλά και το αίσθημα της δέσμευσης να αλλάξεις κάτι» τόνισε ο κ. Άκερμαν αποφεύγοντας να μιλήσει για την ουσία. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τι είναι προτιμότερο και τι να αλλάξεις -κ. Άκερμαν- την πράξη ή τη θεωρία;

Περισσότερα...
 
Θανατηφόρα Ταξίδια

FatalJourneys 40Η ιστορία της Ντοά και της Νάντιας -που έχει κατασυγκινήσει όλο τον κόσμο-, φανερώνει μια πολύ μεγάλη τραγωδία που εξελίσσεται γύρω μας.

Ένα χρόνο πριν, ο κόσμος παρακολουθούσε με φρίκη τον πνιγμό 360 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν κολυμπώντας ως τις ακτές του ιταλικού νησιού Λαμπεντούσα. Δυστυχώς, η φρίκη φαίνεται ατελείωτη: έως 500 μετανάστες βρήκαν το θάνατο στη θάλασσα της Μάλτας πριν λίγο καιρό. Έντεκα ήταν μόνο οι επιζώντες κι ανάμεσά τους η Ντοά με τη Νάντια...

Περισσότερα...
 
Η ιστορία της Ντοά: πρόσφυγας, ναυαγός και ηρωίδα ετών 19, τώρα εγκλωβισμένη στα Χανιά

altΣτον Αγώνα της Κρήτης Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ντοά Αλ Ζαμέλ θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Όμως δεν είναι. Αυτή και άλλοι 9 είναι οι μόνοι που επιβίωσαν από ένα έγκλημα που συνέβη στα ανοιχτά της θάλασσας της Μάλτας. Εκεί, ένα σαπιοκάραβο που μετέφερε 500 ανθρώπους ναυάγησε. Οι 490 πνίγηκαν. Τα πτώματά τους και σήμερα που μιλάμε ξεβράζονται στις ακτές της Ιταλίας…

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr